This is an e-mail that I sent to my relatives last night. It’s written in broken Romanian but I’m posting it for posterity since I believe it’s an important concept. I would greatly appreciate spelling and grammar corrections sent to my personal e-mail.

Am vazut azi un discurs de un psycologist care se numeste Jonathan Haidt. S-a referit la un fenomen care se chiama Preference Falsification.

De multe ori lumea, in mod particular Romani, imi au spus ca nu au nici o ideie la ce ma refer cand eu vorbesc de minciuni intre Romani. Am incercat sa rafinez ideia un pic prin zicand ca ma refer la spunand adevarul despre experienta interna subiectiva - apropos emoti. Fiind autentic apropos la cum ne simptim.

Mai specific este ideia de “Preference Falsification.” https://en.wikipedia.org/wiki/Preference_falsification

Care cum stiti este ce sa intamplat in comunism. Toata lumea se facea ca lucrurile ereau bune cand nu ereau. Puneau zambetul pe buze si nu vorbeau despre probleme. E foarte clar de ce ar face lumea aia in situatia aia, in care erea un guvern tiranic.

Dar problema cu facand asta este ca se ascund problemele. Si nu se resolva. Daca chiar nu poti sa le zici ca guvernul te va pedepsi, se intelege. Dar sa speram ca santem intr-o societate mai libera acum in care se pot spune problemele.

Si de fapt eu zic ca este responsabilitatea morala la fiecare individ sa le zica.

Eu cred ca generatia un pic mai batrana nu poate vedea cat de prevalent e obiceiul in fiecare individ care a crescut acolo sa isi falsifice preferentile.

Asi zice si mai si ca de fapt multi oameni care au crescut acolo nici nu inteleg ce inseamna o preferinta personala. Eu nu stiam pana acum cati va ani. Vine prin sensatiile din corp. Aproximativ, cand ne gandim la o alternativa “A” si corpul ne e tens, inseamna ca nu ne place. Cand ne gandim la o alternativa “B”, si ne simptim relaxati si bine prin corp, inseamna ca ne place.

Eu cred personal ca comunismul ne-a detasat asa de tare de la corpurile noastre ca lumea nici nu mai stie ce crede.

E acelasi motiv pentru care au predat doar materiale obiective ca informatica si mate. A antrenat o intreaga generatie sa stea doar in domeniu al ganduri - care pot fi puse acolo de alti. Si a detasat atentia de la corpurile personale ale fiecare.

Pare sa fie si o carte pe subiectul asta care nu am citit-o inca, care se chiama Private Truth, Public Lies.